Slovar

Kanček citrusnega sadja, ponavadi limone ali bergamot pomaranče.

V italijanskih barih se tako imenuje oseba, ki je usposobljena za pripravo espressa in ki je prav tako zadolžena za vse recepte na podlagi kave: cappuccino, latte, macchiato, itn.

Plod kavnega grma. Zelene barve, ko dozori, postane rdeča. Češnje na isti veji lahko različno dozorevajo.

Celo preden espresso pride do vaših ust lahko občutite arome, ki se sproščajo iz skodelice. Najlažje, najbolj delikatne in aromatične note se najprej sprostijo, cvetne za Vivalto, limonine note za Cosi, rdečega sadja za Decaffeinato. Premešajte kavo z žlico in težje, bolj pražene note se pojavijo, note žitaric za Capriccio, lesnate note za Romo in kakavne note za Arpeggio.

Naravni ali kemični proces, ki zajema odstranitev kofeina iz surove kave pred praženjem. Nespresso uporablja 100% naravno metodo.

Espresso tehnologija je nastala v Italiji leta 1903, ko je Luigi Bezzera, z željo hitrejše ekstrakcije kave, izumil princip »perkolacije visokega tlaka«. Zaradi tega ime »espresso« izvira iz italijanske besede »esprimere«, kar pomeni izraziti. Priprava pravega espressa zajema prisilen prehod vode pod visokim tlakom skozi fino mleto kavo, da bi se zelo hitro dobila prava esenca. Zato espresso ni le ime kave ali velikost skodelice. Predvsem se prepoznajo gostota njegovega telesa, bogastvo njegovih arom, dolgotrajna prisotnost na nebu in debelina »kreme«, ki nastanejo z ekstrakcijo pod visokim tlakom.

Pogosto se občuti na zadnjem delu jezika. Cikorija ali črna čokolada in kakav imajo zelo karakterističen grenek okus. Grenkost je bistvena – omogoča, da okus kave ostane v ustih.

Intenziteto kave določa stopnja praženja, njenega telesa in njene grenkosti; intenziteta ni v kakršni koli zvezi z odstotkom kofeina v espressu.

Te note spominjajo na črno čokolado ali kakav. Včasih jih spremljajo subtilni pridihi likviricije.

Po mletju se kava pakira v aluminijske kapsule. Popolnoma neprepusten in nestrupen, aluminij ohrani svežino 900 arom in kavnih okusov 12 mesecev.

Kava je član družine Rubiaceae. Le dve vrsti kave se pridelujeta komercialno: Arabica (Coffea Arabica) in Robusta (Coffea Canephora).

Kislost je osnovni okus, ki ga zazna čut za okušanje na jeziku. Kot sok iz limone, ustvarja živopisen občutek na straneh jezika. Kislost kavi prinaša občutek krepkosti.

Sistem ekstrakcije visokega tlaka Nespresso naprav, v kombinaciji s svežino in kakovostjo kave, naravno ustvarja gosto, sladko kremo. Po pripravi se espresso razvija še naprej. Najprej se pojavijo cvetni okusi, drugi, vključno s težjimi, več praženimi aromami, pa so bolj počasni. Krema je bistvenega pomena za sproščanje in varovanje teh arom. Neposredno po ekstrakciji kreme, ki se ustvari na naraven način iz tekoče kave in zraka, spodbuja sproščanje arom iz skodelice. Potem, ko se umiri, se naloga kreme spremeni in ona ustvari »prekrivalo« na kavi in tako prepreči, da izhlapljive arome izginejo. Kakovost kreme je pomemben prvi vtis Vašega espressa in naravno vpliva na način, na katerega Vi vidite svoj espresso, ker spodbuja vaš apetit pred uživanjem.

Ta nota spominja na vonj suhega lesa ali lesenih svinčnikov, pa tudi izdelkov, dozorelih v hrastovih sodih. Včasih je povezana z vonjem grmov iglavcev ali aromatičnih dreves, kot je sandalovina.

Te note spominjajo na mlečne izdelke ali sladko aromo vanilje in karamele, ki se nahaja v biskvitih, piškotih ali arome, ki se pojavljajo med pečenjem posameznih peciv.

Mešanica nekaj vrst premium kav, zasnovanih na senzoričnih profilih, da bi se dobile precizne in harmonične lastnosti okusa.

Proces, ki pomeni pretvorbo sveže praženega kavnega zrna v prah. Mletje je faktor, ki vpliva na čas pretoka kave in njen aromatični profil.

Pri mokrem postopku obdelave kave se češnje najprej operejo in ločijo. Zatem se le z dozorelih sadov odstrani pulpa in rastlinsko lepilo, preden se operejo in posušijo. Dobljena surova kava se imenuje »oprana«.

V Indiji, ko je surova kava izpostavljena monsunom, zrna nabreknejo in vpijejo vlago ter s tem v kavi ustvarjajo zelo zaželene arome.

Mi v Nespressu smo posvečeni proizvodnji najbolj kakovostne kave. Številni testi nadzora kakovosti se izvajajo v več kot šestih bistvenih fazah, od izbire surove kave v državi proizvodnje do distribucije Nespresso kapsul iz tovarne/proizvodne lokacije. V vsaki fazi celotnega proizvodnega procesa praženja, mletja in hermetičnega zapiranja v kapsule je kava podvržena senzoričnim, fizičnim in kemičnim testom nadzora kakovosti. Ničesar ne prepustimo naključju.

To noto ustvarja vonj izdelkov iz zrn: kruh, toast ali žitarice. Včasih jo ustvarijo tudi orešasti plodovi, kot so orehi, lešniki in mandlji.

Način obiranja kavnih sadov tako, da se vse odstrani z veje (češnja, steblo in listje), sortiranje se opravi pozneje.

Splošni občutek v ustih, ko se pije posamezna kava.

To se nanaša na surovo kavo potem, ko je obdelana z mokrim postopkom.

Žetev kave se izvaja popolnoma ročno, da bi zagotovili, da so pobrani le dozoreli sadovi.

Te note se razvijejo med praženjem. Opisujejo vonj praženega zrna, ki se sprošča med pripravo kave.

Proces, ki je sestavljen iz pečenja surovega kavnega zrna in omogoča, da kava razvije okuse in 900 arom. Praženje se izvaja pred mletjem.

Ta nota prinaša okus rdečega sadja (črni ribez, grozdje, jagode, maline in borovnice). Včasih spominja na druge sadne note, kot so marelice, slive, jabolka, hruške ali breskve.

Kava, ki prihaja z ene plantaže in ni mešana. Tako je vedno pri Limited Edition Grand Cru, ki ga Nespresso nudi vsako leto.

Ta metoda zajema sušenje pulpe in luščin kavnih jagod, da bi se suho zrno lažje odstranilo ali oluščilo. Tako proizvedena surova kava se imenuje »naravna« ali »neoprana«.

Ta izraz se nanaša na kavna zrna po obdelavi in pred praženjem. V takšni obliki se kava pošilja prodajalcem kave, kot je Nespresso.

»Telo« se nanaša na polnost, židkost in gostoto kave. Kava polnega telesa ustvarja občutek gostote v ustih in je zelo očitna. Nasproti temu, kava lahkotnega telesa je vodena in tekoča.